Copilul are libertatea de a explora mediul inconjurator, de a se exprima si a se regasi, ceea ce il va ajuta mai tarziu sa fie creativ, flexibil si sa gandeasca “outside the box”.
Loris Malaguzzi pleaca de la ideea că fiecare copil este o fiinta curioasa, cu potential nemarginit, creativa, dornica de explorare, de invatare si capabila de a observa si de a intelege lumea intr-o 100 de feluri. Aceasta proiectie a copilului este sustinuta de deschiderea adultului de a observa si a intelege copilul in individualitatea sa, fara a avea o perceptie predefinita despre acesta.
Cele 100 de cai de a gandi si invata sunt considerate a fi limbaje simbolice, care includ desenul, sculptura, pictura, modelajul, scrisul, vorbirea, miscarea, cantecul, arta dramatica etc. Sunt cai de comunicare prin care copiii invata si prin care isi exprima cunostintele si emotiile. Cele 100 de limbaje reprezintă numeroasele fatete ale potentialului unui copil, abilitatile lui de a se minuna si de a investiga. Cele 100 de limbaje ne amintesc de faptul că exista multiple cai de a vedea viata si multiple cai de a fi.
Lasă un răspuns